Sebastiaan

Cellodocent

Sebastiaan van den Bergh begon met cello spelen toen hij 8 jaar was. Op dat moment woonde hij met zijn ouders in Italië, in Milaan. Saverio Gliozzi, een Milanese cellist, was zijn leermeester. Eenmaal terug in Nederland vervolgde Sebastiaan zijn muziekstudie bij Rob Hageman, cellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en aan het Rotterdamse Hellendaal Muziekinstituut bij Rosalie Seinstra.

“Tijdens mijn middelbare schooltijd aan het Wolfert van Borselen Lyceum in Rotterdam begon ik na te denken over de toekomst. Zou ik door kunnen gaan met de cello? Op het pad dat ik al een aantal jaren bewandelde? Ik speelde al een paar jaar als cellist in een jeugdorkest en voelde me steeds meer verbonden met het instrument.”

Uiteindelijk besloot Sebastiaan auditie te doen voor het conservatorium en nog voor hij eindexamen had gedaan, werd hij aangenomen bij Jeroen den Herder aan het Conservatorium van Amsterdam.

“Het waren vier intense en intensieve jaren als bachelor student aan het conservatorium. De studie veranderde het complete beeld dat ik had van het bespelen van de cello en van een leven als cellist. Ik besloot een tussenjaar te nemen om alles wat ik had geleerd en de indrukken die ik had opgedaan te verwerken.”

In 2014 begon Sebastiaan aan de master klassieke muziek aan Codarts in Rotterdam, wederom bij Jeroen den Herder. Tijdens zijn master was hij actief op het gebied van kamermuziek samen met een klarinettrio, dat uitgroeide tot een kwintet, het Marbel Ensemble. Voor zijn afstuderen deed Sebastiaan onderzoek naar de Franse componist Jean-Louis Florentz. In 2016 behaalde hij zijn master diploma met onderscheiding.

“De twee jaar van mijn master heb ik niet alleen besteed aan cello spelen. Vooral belangrijk was het muziekonderzoek dat ik heb gedaan. Daarmee heb ik mijn eigen spel kunnen ontwikkelen.”

Sebastiaan geeft op donderdag celloles in Gouda bij ConAnima Music Academy aan de Turfsingel. Je kan hier gratis parkeren. Meer informatie over zijn manier van lesgeven is te hier te vinden.

Sebastiaan van den Bergh